Make your own free website on Tripod.com
 
2. Bilder fra Internett

Tilbake til innholdsfortegnelse for kurset|

Noen ganger kan vi være interessert i å søke etter bare bildefiler fra Internett. La oss si at vi, av en eller uutgrunnelig årsak skulle være interessert i finne et bilde av en Audi - ikke noe tekst, ingen fakta om bilen, bare et bilde. Vi kan bruke en vanlig søkemotor på vanlig måte for å finne dette. Men flere søkemotorer har også egne innstilinger som gjør at vi kan søke bare etter bildefiler. Igjen velger jeg å bruke AltaVista som eksempel, blant annet fordi denne veteranen fremdeles er blant de aller beste også på dette området.

La oss først gå til AltaVistas hjemmeside:  AltaVista

Her velger vi "Images, Audio and Video" (se rød pil nedenfor:)Dette tar oss til den delen av søkemotoren som bare søker etter bilde-, lyd- og videofiler. Vi velger blant disse filtypene ved å krysse av for "Images", for deretter å skrive søkeordet vårt inn i søkelinja:

Når vi trykker "Enter"-knappen eller "Search", vil vi se at søkemotoren raskt finner noen hundre treff, som den oversiktlig og fint viser som "ark" med 12 bilder i lite format på hver side. Hvert av disse små bildene er klikkbare linker som tar oss til en versjon i full størrelse av samme bildet, eventuelt til den websiden som bildet fins på. Vær oppmerksom på at websidene kan være forandret siden AltaVista katalogiserte bildet, slik at det ikke er sikkert at du finner det igjen når du kommer dit.

Hvis du har funnet et bilde du vil lagre, gjør du følgende: sett markøren ett eller sted på selve bildet. Høyreklikk slik at du får opp en meny som vist på bildet nedenfor. Velg "Lagre bilde som". Du får da opp en dialogboks tilsvarende den du kjenner fra lagring av en hvilken som helst annen fil i Windows, og velger bare hvilken katalog og mappe du vil lagre i (på skolen kanskje helst på ditt eget område på H:/).

Så enkelt er det altså å hente ned bilder fra Internett. Skulle vi kanskje si: så enkelt er det å stjele bilder fra Internett. Det var dette med copyright, da ...